Glutatyon tedavisi nedir, nasıl yapılır? Yan etkileri, faydaları neler

Glutatyon için vücudumuzu hastalıklardan korumamız ve sağlıklı kalmamız için gereken en önemli molekül diyebiliriz. Muhtemelen kulağa pek aşina gelmedi. Normalde vücudumuzda da bulunan bir proteindir aslında. Glutatyonun sırrı yaşlanma karşıtı molekül olması, kanser, kalp hastalıkları, demans-alzheimer gibi hastalıkların oluşma riskini azaltmasıdır.  Glutatyon ile ilgili 90.000’e yakın bilimsel yazı ve araştırma var.

Glutatyon çok güçlü bir antioksidandır. Hatta bütün antioksidanlar arasında en güçlü olanı olduğundan antioksidanların annesi (mother of all antioxidants) olarak adlandırılır. İyi haber vücudumuzun glutatyonu üretebiliyor olması. Kötü haber ise kalitesiz beslenme, toksinler, ilaçlar, stres, travma, yaşlanma, enfeksiyonlar gibi sürekli karşılaştığımız sorunların glutatyon seviyemizi düşürdüğüdür. Glutatyon seviyesinin düşmesi kişiyi enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirir. Hücresel hasarlanmalar daha kaçınılmaz olur. Karaciğer yeterli detoks yapamayacağı için zorlanmaya başlar. Kronik yorgunluk, otoimmun hastalıklar, diyabet, astım, karaciğer ve böbrek sorunları, Parkinson, Alzheimer, kronik enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar gibi sorunlarda glutatyon depoları tükenmiştir ve mutlaka desteklenmesi gerekmektedir.

Glutatyon nedir?

Vücudumuzda sistein, glisin ve glutamin amino asitlerinden üretilen basit yapıda bir moleküldür. Glutatyonun etkisi içerdiği Sülfür (SH) grubunun yapışkan özelliğinden gelir. Sülfür grubu, serbest radikalleri, toksinleri, civa ve ağır metalleri tıpkı yapışkan bir kağıt gibi üzerine yapıştırarak toplar ve detoksifikasyonunu yani atılımını kolaylaştırır. Glutatyon vücutta kullanıldıktan sonra tekrar metabolize edilir ve yeniden kullanılabilir şekilde üretilebilir. Bu fonksiyonla ilgili olan genlerimizde (GSTM1, GSTP1 geni)  mutasyonu olanlarda geri dönüşüm sağlanamaz ve depolar hızla tükenir ve glutatyon seviyeleri yetersiz kalır. Bu kişilerde kanser, parkinson, alzheimer, kronik yorgunluk gibi hastalıklar normal kişilerden daha fazla görülür. Ayrıca hali hazırda kronik bir hastalığı olanlarda da glutatyon dönüşümü yeteri kadar yapılamaz.

Glutatyon seviyesi nasıl yükseltilir?

Glutatyon seviyesini yükseltmeyi düşünen kişilerin de gerçekleştirmesi gereken bazı davranışlar bulunur. İlk olarak glutatyon seviyesinin yükseltilmesi için soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar ve lahana gibi sülfür seviyesi yüksek besinler tüketilmelidir. Bu süreçte kişinin hayatına sporu da dahil etmesi önemlidir. Günde 30 dakikalık aerobik egzersizler ve haftada 3 kez yirmişer dakikalık kuvvet egzersizi, kişinin glutatyon seviyesini yükseltir. N-asetil sistein, alfa lipoik asit, folik asit, B6, B12, Selenyum, Vitamin E, Vitamin C, Deve dikeni ekstresi, glutatyon döngüsünü destekleyen takviyeler arasında bulunur. Bunun yanı sıra damardan glutatyon serum ile glutatyon seviyesi direkt olarak yükseltilebilir.

Glutatyon terapisi – tedavisi nasıl yapılır?

Glutatyonu damardan serum içerisinde hazır formlarda takviye olarak alabilirsiniz. IV Glutatyon uygulaması dediğimiz bu tedavi şekli kliniğimizde uygulanmaktadır. Kişinin klinik değerlendirme sonucuna göre ve gerek duyulduğunda istenebilen antioksidan kapasite ve oksidatif hasar tahlil sonuçlarına göre doz planlaması yapılır. İşlem yaklaşık 20-30 dk sürmektedir. Serum içerisine hazırlanan glutatyon kolunuzdan açılan bir damar yolu ile size verilmektedir. İşlem ağrısızdır. Herhangi bir yan etki beklenmemektedir. Uygulama sonrası kişi kendini daha enerjik, daha zinde ve daha konsantre hissetmeye başlar. Seanslar ilerledikçe glutatyonun tüm vücuttaki olumlu etkileri gibi ciltteki etkisi de görülecektir. Kişi cildinin daha parlak ve canlı olduğunu hissedecektir. Kısa sürede etkili sonuç almak istiyorsanız IV Glutatyon tedavisi ile başlayacağınız değişikliğe beslenme ve egzersiz planlı ve özel gıda takviyeleri ile devam etmelisiniz.

Glutatyon koruyucu mudur? Yan etkileri var mı?

Glutatyon çok güçlü bir antioksidandır. Glutatyonun bu etkisi hücrenin gücünü ve hayatta kalma süresini etkiler. Kalp, karaciğer, kas hücrelerimiz gibi bağışıklık sistemimizdeki hücrelerin de antioksidanlara ihtiyacı vardır. Glutatyon bağışıklık sistemi hücrelerindeki antioksidan etkisi sayesinde onların virüslere ve bakterilere karşı savaşma gücünü arttıracaktır. Glutatyon tedavisinin yanında bağışıklık sistemini güçlendirici takviyelerin alınması sizi virüs ve bakterilere karşı daha güçlü yapacaktır. Glutatyon tedavisinin bugüne dek tespit edilmiş herhangi bir yan etkisi ve zararı bulunmamaktadır.

Glutatyon faydaları nelerdir?

  1. Antioksidan etkilidir.
  2. Antiviral etkilidir
  3. İnflamasyonu azaltır.
  4. Anti-aging etkilidir.
  5. Hücresel yenilenme sağlar.
  6. Fibromiyaljide destek tedavi olarak kullanılır.
  7. Alzheimerda glutatyon tedavisi destek olarak kullanılır.
  8. Parkinsonda glutatyon tedavisi destek olarak kullanılır.
  9. Konsantrasyon sorunlarında destek olarak kullanılır.
  10. Kanserin önlenmesine yardım eder.
  11. Tip 2 diyabette kan şekeri seviyesinin düzenlenmesini destekler.
  12. İnsülin direncinin etkilerini azaltır.
  13. Karaciğer yağlanmasında tedaviyi kolaylaştırır.
  14. Toksinlerin ve ağır metallerin atılmasını kolaylaştırır.
  15. Cildi daha parlak ve canlı gösterir.
  16. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  17. Kronik yorgunlukta etkilidir.
  18. Uzun seyahatler öncesi vücudu destekler.

©2022 Marmara Ağrı Merkezi. Tüm hakları saklıdır.

×