Ozon tedavisi, medikal ozon gazı kullanılarak bazı hastalıkların tedavi edilmesi yöntemidir. Ozon gazı medikal ozon jeneratörleri tarafından medikal oksijen kullanılarak üretilir. Avrupa, Amerika ve ülkemizde yaygın olarak kullanılan ozon terapi etkili bir tedavi yöntemidir. Uygun doz ve seans sıklığı ve uygulama şekli tedavinin başarısında çok önemlidir.
Ozon tedavisi virüslere karşı etkisi olan bir tedavidir. Virüs veya bakteri kişiye bulaşmadan önce uygulanan ozon tedavisi bağışıklığı güçlendirir. Kişiye bulaşan viral veya bakteriyel enfeksiyonların daha hafif atlatılmasını sağlar. Ozon tedavisinin antiviral etkisinin ortaya çıkması için ozon tedavisinin uygun dozlarda ve seans sayısınca konunun uzmanı olan hekim tarafından uygulanması gerekmektedir. 10 seanslık bir protokolün 3-4. seansından itibaren bağışıklık sistemi güçlenmeye başlar.
Ozon tedavisi kas ağrıları, fibromiyalji, bel ve boyun fıtığına bağlı ağrılar, diz ağrıları (diz ekleminde kireçleme diye bilinen gonoartroz) baş ağrıları gibi vücuttaki ağrılı durumlarda kullanılabildiği gibi romatizmal hastalıklarda, bağışıklık sistemini güçlendirmek için, vücutta bulunan bakteriyel-viral enfeksiyonların tedavisinde de kullanılabilir. Ozon tedavisi estetik tedavilerde de etkilidir. Bölgesel incelme-zayıflama, cildin gençleştirilmesi ve saç dökülmesinde de kullanılabilir.
En fazla bilinen yöntem kan ozon tedavisidir. Tıpta majör otohemoterapi olarak bilinir. Kan ozonunda özel bir set içerisine alınan 100-120 ml kan içerisine belirli dozlardaki tıbbi ozon gazı verilir. Ozonlanmış kan size tekrar geri verilir. İşlem yaklaşık 15-20 dk sürmektedir. Kullanılan setler ozon tedavisi için üretilmiş özel setlerdir. Diğer bir yöntem de ozon aşısı olarak da bilinen minör otohemoterapidir. Bunda ise sizden çok az miktarda enjektöre alınan( 3-4 ml) kanın yine az miktarda ve hesaplanan dozlarda medikal ozon ile karıştırılması sonrası kas içerisine enjeksiyon yöntemiyle verilmesi yöntemidir.
Eklem İçi uygulamalar: Eklem sorunlarında ozon gazının enjektör yardımı ile sorunlu eklem içerisine ve eklem çevresine verilmesidir.Diz, kalça, omuz gibi eklemlere uygulanabilir. Omurgada bel ve boyun ağrısına neden olan faset eklemlerin etrafına da ozon verilebilir.
Torba Ozon: Özellikle diyabeti olanlarda oluşan diyabetik ayak yaralarının iyileşmesinde, diyabetik yarada oluşan enfeksiyonların tedavisinde torba ozon uygulaması önerilir
Ozonlanmış ürünler: Ozon yağı, ozonlu su gibi ozonlanmış sıvıların tedavide destekleyici kullanımı mevcuttur.
Ozon tedavisi yaptırmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konular arasında ozon tedavisinin yan etkilerinin olup olmadığı da yer alıyor. Ozon tedavisi yan etkileri arasında nadir de olsa işlem sırasında kanın pıhtılaşmaması için kullanılan antikoagülan maddeye karşı alerjik reaksiyon görülebiliyor. Bu ozondan bağımsız bir reaksiyondur. Yine uygulamayı yapan ekibin tecrübesi de ozon tedavisi sırasında herhangi bir yan etki görülme riskini azaltmaktadır. (Tecrübe eksikliğine bağlı olarak hastada hava embolisi görülme riski son derece ciddi bir durumdur) Ozon tedavisi, ülkemizde kanunlar gereği yan etki riski ve hastanın zarar görmemesi için sadece sağlık bakanlığı tarafından onaylı sertifikalı hekimler tarafından ruhsatlandırılmış sağlık kuruluşlarında uygulanmalıdır. Ozon tedavisi, bu şartlar sağlanarak uygulandığında son derece güvenli ve etkili bir tedavidir.