C vitamini eksikliği belirtileri, faydaları, nelerde var

C vitamini soğuk algınlığında hepimizin ilk aklına gelen vitamindir. Ve hep portakal, mandalina= C vitamini gibi düşünülür. C vitamini vücutta üretilemez ve depolanamaz,bu nedenle besinlerle ve takviyelerle düzenli olarak almamız gerekmektedir.

Ağızdan alımda günde 1000-4000 mg’lık dozu 3 öğünde almanızı öneririm. Ağızdan alınan çok yüksek dozlarda endişe edici bir yan etkisi olmamakla birlikte ishal, karın ağrısı, mide yanması gibi semptomlar görülebilir. C vitaminini ağızdan aldığımızda emilimi düşüktür. Bağırsaklardan emilimi yeterli olmadığından ihtiyacın arttığı durumlarda  ( Gribal enfeksiyonlar, stres, uykusuzluk, kronik yorgunluk, diyabet, hipertansiyon, zayıf bağışıklık) damardan saf C vitamini uygulaması da yapılabilir.

C vitamini nelerde var?

C vitamini takviyesi almak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konular arasında da c vitamininin nelerde olduğu yer alıyor. C vitaminin en büyük kaynağı olarak meyve ve sebzeler gösteriliyor. C vitamini, yüksek ısı karşısında yüzde yüze varan oranlarda kayba uğramaktadır. Bu nedenle kişilerin C vitamini eksikliğini gidermek için uygun meyveleri daha çok kabuklu şekilde ve parçaladıktan sonra hemen tüketmek gerekir.

C vitamini en çok portakal, mandalina, greyfurt, kivi, ananas, çilek, kırmızı ve yeşil biber, domates, roka, maydanoz, brokoli, lahana, ıspanak ve taze kuşburnunda bulunuyor.

C vitamini eksikliği belirtileri

  • C vitamini eksikliği vücutta birçok rahatsızlığa sebep olmaktadır. C vitamini eksikliği yaşayan kişilerin vücudunda şu belirtiler görülebilir:
  • C vitamini eksikliği yaşayan kişilerin bağışıklık sistemi zayıflar. Bu durum, kişilerin sık sık soğuk algınlığı, grip, nezle ve ateşli hastalıklarla karşı karşıya kalmasına sebep olur.
  • C vitamini insanların vücudunda kolajen üretimine katkıda bulunur. Kolajen üretiminin aksaması, kişilerin vücutlarının kuru ve pul pul olmasına neden olur.
  • C vitamini, kemik ve kas dokularını koruyarak güçlenmesini sağlar. Sıklıkla sakatlanan ve kemik kırılması yaşayan kişilerde C vitamini eksikliğinden söz edilebilir.
  • C vitamini diş etlerinin gelişimini ve hücre yenilemesini sağlar. Sürekli diş eti kanaması yaşayan ve diş etleri şişen kişilerde C vitamini eksikliği olabilir. C vitamini eksikliği, kişiyi diş kayıplarına kadar götürebilir.
  • Hızlı kilo kaybı yaşayan ve kendini yorgun hisseden kişiler, C vitamini eksikliği yaşıyor olabilir. Bu durum birçok sağlık problemini de beraberinde getirebilir. Kişilerin sağlığını korumak için C vitamini alması önem taşır.
  • Saçların seyrekleşmesi ve saç derisinin zayıflaması, C vitamini eksikliği nedeniyle olabilir. Saç problemleri, C vitamini takviyesi ile giderilebilir.
  • C vitamini, kişilerin demir emilimine yardımcı olur. C vitamini eksikliği yaşayan kişiler, demir eksikliği anemisi ile karşı karşıya kalabilir. Soluk alıp vermede güçlük çeken, yorgunluk yaşayan ve sağlıksız saçlara sahip olan kişilerde genel olarak C vitamini eksikliği görülür.

Ne kadar C vitamini almalıyız?

Enfeksiyonlara karşı daha güçlü olmak için ağızdan günde 1-3 gram sürekli olarak veya damardan serum şeklinde düşük doz ( 2-7 gr ) haftada 1 kez önerilir. Aktif viral-bakteriyel enfeksiyon varlığında ise damardan serum şeklinde uygulanan doz 7-50 gr aralığında önerilir ve doktorunuzun gözetiminde uygulanır.

Koronavirüs sürecinde Çin, Almanya, ABD ve bir çok ülkede damardan yüksek doz C vitamini destek tedavisi olarak uygulanmıştır. Bildirilen ciddi bir yan etkisi yoktur. İyileşme sürecini desteklediği, tablonun ciddileştiği hastalarda görülen sitokin fırtınasını önlemeye yardımcı olduğu bildirilmiştir. C vitamini ile ilgili yapılmış yüzlerce çalışma ve COVİD-19 ile ilgili de hali hazırda devam eden birçok klinik çalışma var. Ülkemizde COVİD-19 tedavisi yapılan birçok hastanede  kullanılmaktadır. Yüksek doz C vitamini uzun yıllardır kanser hastalarında yapılan bir tedavidir ve benim yukarıda bahsettiğim dozlardan çok daha fazlasının verilmesi gerekmektedir. Yapılan tedavi tıbbi bir tedavidir, hekim kontrolünde ve hekim sorumluluğunda yapılmalıdır.

C Vitamini insan vücudunda üretilmez fakat birçok biyokimyasal mekanizmada rol alır. Ağızdan alınan C vitamini dozuna göre IV yani damardan uygulamalarla çok daha yüksek doz C vitamini kişiye verilebilir. 10 gr ve üzerindeki yüksek dozların ise kanser tedavisi gören hastalarda destek tedavisi olarak etkili olduğunu gösteren klinik çalışmalar vardır.

C vitamini takviyesi faydaları

C vitamini eksikliği çektiğini düşünen ve c vitamini takviyeleriyle ilgili araştırma gerçekleştiren kişilerin en çok merak ettiği konular arasında c vitamini takviyesi faydaları yer alıyor. C vitamini, birçok faydayı beraberinde getiriyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve bu sayede kişinin hasta olma ihtimalini düşüren C vitamini, antioksidan etkisi oluşturuyor. Gribal enfeksiyona karşı vücudu güçlendiren c vitamini, kollajen sentezinde görev yaparak cildi gençleştiriyor. Yara iyileşmesinde aktif rol oynayan c vitamini, kronik yorgunluğun tedavisinde de kullanılabiliyor.


©2022 Marmara Ağrı Merkezi. Tüm hakları saklıdır.

×